معرفی رنگدانه لیکوپن

Home/مقالات/مقالات تخصصی رنگدانه/معرفی رنگدانه لیکوپن
  • لیکوپن
  • پودر رنگدانه لیکوپن
  • رنگدانه لیکوپن

معرفی رنگدانه لیکوپن

معرفی رنگدانه لیکوپن قرمز (Lycopene):

رنگدانه لیکوپن

رنگدانه لیکوپن

رنگدانه لیکوپن یک عضو از کاروتنوئیدها از خانواده ی فیتوکمیکال ها و یک رنگدانه ی طبیعی است که بر خلاف دیگر کاروتنوئیدها، به ویتامین A تبدیل نمی شود. لیکوپن مسئول رنگ قرمز در بسیاری از میوه ها و مخصوصاً گوجه فرنگی است.

این ماده به بتا کاروتن شباهت زیادی دارد. ثابت شده است که رنگدانه لیکوپن یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان های طبیعی است.

رنگدانه لیکوپن بیشتر در بافت ها و عروق اعضایی چون بیضه ها، غدد آدرنال، کبد، پروستات، پستان ها، روده ی بزرگ و ریه ها ذخیره می شود.

غذاهای حاوی رنگدانه لیکوپن برای شما چه می کنند؟

* از سلول های شما در برابر آسیب رادیکال های آزاد، حفاظت و مراقبت می کنند.

* به پیشگیری از اکسیداسیون کلسترول کمک می کنند؛ در نتیجه پیشرفت آترواسکلروزیس یا همان گرفتگی عروق را کمتر می کنند.

چه عواملی موجب افزایش نیاز افراد به مصرف رنگدانه لیکوپن می شود؟

۱) مصرف سیگار و الکل

۲) دریافت کم میوه ها و سبزیجات

منابع غذایی رنگدانه لیکوپن کدام است؟

گوجه فرنگی، گریپ فروت صورتی رنگ، هندوانه و پرتقال قرمز منابع خوب رنگدانه لیکوپن هستند.

از مواد غذایی دیگری که حاوی رنگدانه لیکوپن کمتری هستند می توان به خرمالو و زردآلو اشاره کرد.

معمولا هر ۱۰۰ گرم گوجه فرنگی، بسته به میزان رسیدگی آن، حاوی حدود ۳ تا ۹ میلی گرم رنگدانه لیکوپن است. علی رغم برخی تصورات که پختن غذا باعث از بین رفتن برخی از مواد مغذی می شود، حرارت، میزان درصد جذب رنگدانه لیکوپن  را در بدن افزایش می دهد. رنگدانه لیکوپن در گوجه فرنگی خام توسط پیوندهایی به دیگر بخش های ساختمانی گیاه متصل است که با طبخ این پیوندها گسسته می شود.

این مشکل در خصوص هندوانه وجود ندارد و جذب رنگدانه لیکوپن موجود در آن در شکل خام آن نیز توسط سیستم گوارش بدن انجام می ‌گیرد.

عملکرد رنگدانه لیکوپن

نقش آنتی اکسیدانی

همان طور که گفته شد برخلاف دیگر اجزای کاروتنوئیدها، رنگدانه لیکوپن دارای نقش پروویتامین A یی نمی باشد. به عبارت دیگر رنگدانه لیکوپن تبدیل به ویتامین A نمی شود؛ در نتیجه اصولا فواید سلامتی رنگدانه لیکوپن به توانایی عملکرد آنتی اکسیدانی اش نسبت داده می شود.

تحقیقات آزمایشگاهی نشان می دهد که خواص آنتی اکسیدانی رنگدانه لیکوپن از دیگر کاروتنوئیدها مثلا بتا- کاروتن بیشتر می باشد.
رنگدانه لیکوپن دارای یک زنجیر باز هیدروکربنی اشباع نشده با ۱۱ پیوند دوگانه مزدوج و دو پیوند دوگانه غیرمزدوج می‌باشد در صورتی که بتاکاروتن دارای ۷ پیوند دوگانه می باشد و همچنین دارای حلقه بتا می باشد.
قدرت آنتی اکسیدانی رنگدانه لیکوپن ۳۱ و بتاکاروتن ۱۴ می باشد. ( بر اساس جذب رادیکال آزاد اکسیژن)

رنگدانه لیکوپن  مخصوصاً برای دفع رادیکال های آزاد که اکسیژن تک خوانده می شوند مؤثر است. رادیکال های آزاد، مولکول هایی هستند که آخرین لایه ی الکترونی آن ها تکمیل نبوده و به همین دلیل به لحاظ شیمیایی فعال تر از دیگر مولکول ها می باشند. این ها واکنش پذیری بالایی دارند و در طول فرآیندهای نرمال متابولیکی به وجود می آیند. رادیکال های آزاد با اسیدهای چرب چند غیراشباع که یکی از اجزای مهم تشکیل دهنده ی دیواره ی سلولی هستند، واکنش می دهند. از آن جایی که به طور معمول، رنگدانه لیکوپن در دیواره های سلولی واقع شده است، نقش مهمی را در پیشگیری از آسیب اکسیداتیو در غشای سلولی ایفا می کند.

ضد سرطانی

پودر رنگدانه لیکوپن

پودر رنگدانه لیکوپن

علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی رنگدانه لیکوپن ، نشان داده شده است که این رنگدانه، رشد تومورها را چه در محیط آزمایشگاه و چه در مدل های حیوانی متوقف می کند؛ یکی از راه هایی که رنگدانه لیکوپن ، رشد تومورها را محدود می کند به وسیله ی تحریک سلولی به افزایش ارتباط بین سلولی است؛ چرا که تحقیقات نشان می دهد که ارتباط ضعیف بین سلولی یکی از دلایل ایجاد رشد غیرطبیعی سلول ها، شرایطی که نهایتاً منجر به رشد تومورهای سرطانی می شود، می باشد.

رنگدانه لیکوپن و سلامت قلب و عروق

رنگدانه لیکوپن همچنین یک نقش مهمی را در پیشگیری از بیماری های قلبی به وسیله ی مهار کردن آسیب رادیکال های آزاد به LDL کلسترول ایفا می کند. قبل از این که کلسترول بتواند در پلاک هایی که رگ ها را سخت و تنگ می کند، رسوب کند باید به وسیله ی رادیکال های آزاد اکسیده بشود. با این توانایی آنتی اکسیدانی فوق العاده، رنگدانه لیکوپن می تواند LDL کلسترول را از اکسیده شدن محافظت نماید.

رنگدانه لیکوپن و باروری در مردان

تحقیقات اخیر نشان داده است که رنگدانه لیکوپن می تواند غلظت اسپرم را در مردان نابارور بهبود ببخشد. در یک تحقیق از روی آمار نشان داده شده است که یک رژیم غنی شده با مکمل رنگدانه لیکوپن ، موجب افزایش غلظت اسپرم و حرکت آن و در نتیجه افزایش باروری در مردان می شود.

رنگدانه لیکوپن و دیابت

مواد غذایی حاوی رنگدانه لیکوپن ، عوارض درازمدت دیابت را کاهش می دهد. در طرح ” اثر مکمل یاری لیکوپن بر روی استرس اکسیداتیو و ایمنی در مبتلایان به دیابت نوع ۲ ” که دکتر نیستانی، متخصص تغذیه، مجری آن بود و به مدت هشت هفته به طول انجامید، مشاهده شد که با مصرف روزانه ۱۰ میلی گرم رنگدانه لیکوپن ، وضعیت کلی آنتی اکسیدانی بیماران دیابتی بهبود می یابد. از آن جا که بسیاری از عوارض درازمدت دیابت از جمله بیماری های قلبی عروقی و سکته های قلبی را به استرس اکسیداتیو مربوط می دانند، با مصرف رنگدانه لیکوپن ، این عوارض کاهش یافته و درعین حال ظاهرا دستگاه ایمنی بدن بیماران دیابتی تغییراتی در جهت کاهش احتمال بروز عوارض درازمدت به ویژه بیماری های قلبی نشان می دهد.

رنگدانه لیکوپن و پوست

رنگدانه لیکوپن همچنین با بازسازی سلول های جدید در پوست باعث می شود پوست کمتر آسیب ببیند.

خواص آنتی اکسیدانی رنگدانه لیکوپن از آفتاب سوختگی نیز جلوگیری می کند.

علائم کمبود:

دریافت ناکافی رنگدانه لیکوپن و دیگر کاروتنوئیدها، در طی دوره های طولانی می تواند شرایطی را به وجود آورد که بیماری های مزمن متعددی مانند بیماری های قلبی و سرطان های گوناگون به وجود آیند.

یکی از مهم ترین مکانیسم این ارتباطات به خاطر رادیکال ای آزاد است.

تحقیقات نشان می دهد که رژیم هایی که از نظر کاروتنوئیدها فقیر هستند می توانند حساسیت و یا بهتر است بگویم استعداد بدن را در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد بالا ببرد.

در نتیجه در طولانی مدت، رژیم “کم کاروتنوئید”، ممکن است آسیب های بافتی ناشی از فعالیت رادیکال های آزاد و افزایش خطر بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی و سرطان را بالا ببرد.

مسمومیت:

دریافت زیاد مواد غذایی حاوی رنگدانه لیکوپن عوارض جانبی مُضری ندارد اما مصرف بیش از اندازه ی آن می تواند موجب ایجاد رنگ نارنجی در پوست صورت شود؛ شرایط بی ضرری که “لیکوپنودرمیا” نامیده می شود.

عوامل تأثیرگذار:

رنگدانه لیکوپن یک ماده ی محلول در چربی است و به همین دلیل برای جذب در لوله ی گوارش به چربی نیاز دارد؛ بدین ترتیب وضعیت رنگدانه لیکوپن شما ممکن است دچار مشکلاتی شود اگر:

۱- رژیم خیلی کم چربی ای را دنبال نمایید.

۲- و یا این که شرایط پزشکی داشته باشید که در آن توانایی جذب چربی تان کاهش یابد؛ مثلاً کمبود آنزیم پانکراتیک در بیماری کرون، سلیاک، فیبروزکیستیک، جراحی برداشت قسمتی از معده، بیماری های کیسه ی صفرا و یا بیماری های کبدی.

تداخلات دارویی:

داروهایی که از طریق باند شدن به اسیدهای صفراوی، کلسترول را کاهش می دهند مانند کلستیرامین و کلستیپول موجب کاهش سطح خونی کاروتنوئیدها از جمله رنگدانه لیکوپن می شوند.

علاوه بر این، مارگارین های غنی شده با استرول های گیاهی سنتتیک مانند Benecol می توانند موجب کاهش جذب کاروتنوئیدها شوند.

اُلسترا یک جایگزین چربی است که به برخی غذاها افزوده می شود و ممکن است موجب کاهش جذب کاروتنوئیدها شود.

رنگدانه لیکوپن ممکن است نقش پیشگیری کننده و یا درمان کننده را در یکی از شرایط پزشکی زیر ایفا کند:

۱) دژنراسیون ماکولای چشمی وابسته به سن(ARMD)

۲) سرطان سینه

۳) بیماری های قلبی – عروقی

۴) کاتاراکت(آب مروارید)

۵) سرطان دهانه رحم

۶) آسم ناشی از ورزش

۷) سرطان ریه

۸) سرطان تخمدان

۹) سرطان پانکراس

۱۰) سرطان پروستات

۱۱) سرطان پوست

۱۲) سرطان معده

 

 

شرکت سپهر صنعت سهند ارائه کننده رنگدانه های قرمز و زرد صنعت تخم مرغ www.rangsan.ir

۲ Comments

  1. امیر مهدی اصغریان فروردین ۱۵, ۱۳۹۳ at ۰۹:۵۳ - Reply

    با سلام
    چه طور می توانم با بخش فروش شما در تماس باشم؟

    • رنگسان فروردین ۱۶, ۱۳۹۳ at ۰۶:۰۹ - Reply

      با سپاس،
      شما میتوانید راههای تماس با ما را در منوی تماس با ما یا در قسمت بالای سمت چپ صفحات وب سایت مشاهده نمائید.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.