استفاده از آنزیم‌ها در جیره ‌های طیور گوشتی

Home/مقالات/مقالات عمومی و طیور/استفاده از آنزیم‌ها در جیره ‌های طیور گوشتی
  • استفاده از آنزيم‌ها در جيره ‌هاي طيور گوشتي

استفاده از آنزیم‌ها در جیره ‌های طیور گوشتی

استفاده از آنزیم‌ها در جیره ‌های طیور گوشتی
نکات عملی استفاده از آنزیم‌ها در جیره ‌های طیور گوشتی

آنزیم‌ها مواد بیولوژیکی هستند که غالباً از جنس پروتئین می‌باشند. آنزیم‌ها در گروه افزودنی‌های خوراکی طبقه بندی شده و آنها را می‌توان به جیره طیور اضافه نمود. حداکثر عملکرد آنزیم‌های اضافه شده به جیره غذایی مستلزم توجه به نکات عملی زیر می‌باشد.

شرکت سازنده آنزیم و تاریخ تولید آن

انتخاب شرکت تولید کننده آنزیم، از لحاظ کیفیت آنزیم تولیدی، میزان فعالیت آنزیمی موجود و خدمات پس از فروش آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. توجه به تاریخ تولید آنزیم در هنگام مصرف آن مهم می‌باشد، زیرا آنزیم‌ها دارای نیمه عمر مشخص می‌باشند. نیمه عمر فعالیت آنزیم مدت زمانی است که آنزیم به نصف مقدار اولیه خودش تجزیه خواهد شد. هرچه نیمه عمر آنزیم طولانی‌تر باشد، آنزیم تولیدی دارای ثبات و پایداری بیشتری است.

شرایط نگهداری آنزیم
بطور کلی محل نگهداری آنزیم باید خشک، خنک و بدور از نور خورشید باشد که عمل به توصیه شرکت سازنده در این راستا موثر خواهد بود.

نوع ماده خوراکی و سطح مورد استفاده آن در جیره

توجه به نوع ماده خوراکی موجود در جیره یا اجزاء تشکیل دهنده جیره در انتخاب نوع آنزیم اهمیت بسزایی دارد. بطور کلی هنگامی از آنزیم در جیره‌های طیور استفاده می‌کنیم که در دستگاه گوارش طیور تولید نشود مانند سلولاز و یا مقدار ترشح آن بسیار ناچیز باشد. علت دیگر استفاده از آنزیم، از بین بردن یا کاهش اثر مواد ضدتغذیه‌ای خوراک است. برخی از اقلام خوراکی موجود در جیره غذایی دارای مواد ضد تغذیه‌ای مختلفی هستند. بنابراین بر روی هر نوع ماده ضدتغذیه‌ای موجود در مواد خوراکی، آنزیم خاصی عمل می‌کند که پاره‌ای از آنها بطور تجاری ساخته شده‌اند. هنگامی‌که سطح ماده خوراکی از سطح مجاز مصرف بالاتر رود، در نتیجه مقدار مواد ضدتغذیه‌ای آن نیز در خوراک افزایش می‌یابد که در این زمان استفاده از آنزیم می‌تواند چاره‌ساز باشد. آنزیم‌های تولیدی برای انواع مواد خوراکی موجود در جیره متفاوت می‌باشد. بطور کلی آنزیم‌های تجاری به دو دسته اصلی تقسیم می‌گردند، آنزیم‌های منفرد و آنزیم‌های چندگانه۱٫گاهی اوقات با توجه به فرمول نویسی جیره، اقلام غذایی موجود در آن طوری انتخاب می‌شود که دارای تنوع است. اگر سطوح آنها از سطح مجاز مصرف بالاتر باشد‌، استفاده از آنزیم‌های چندگانه در این مورد مناسب‌تر می‌باشد. زمانی که اقلام موجود در جیره از تنوع کمتری برخوردار ‌باشد، استفاده از آنزیم منفرد کاربرد دارد. سطح مورد استفاده ماده خوراکی در جیره نیز در انتخاب نوع آنزیم اثر دارد. برای مثال بالا بردن میزان گندم, جو و سویا در جیره‌ی طیور گوشتی و در دوره‌های مختلف رشد، به ترتیب نیاز به آنزیم زایلاناز, بتاگلوکاناز و پروتئاز را بالا می‌برد. بنابراین نوع اقلام مصرفی و سطح مورد استفاده آنها در جیره در انتخاب نوع آنزیم، نقش بسیار تعیین کننده‌ای دارد.

رابطه متقابل آنزیم با مواد مغذی جیره
مواد معدنی، ویتامین‌ها، اسیدهای آمینه سنتتیک و سایر مواد مغذی موجود در جیره ممکن است عملکرد آنزیم‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین جیره‌های حاوی آنزیم باید در حداقل زمان ممکن مصرف شوند.

شکل فیزیکی جیره
در جیره‌هایی که به شکل پلت هستند, بدلیل اینکه هر قطعه از جیره غذایی دارای کل مواد مغذی محاسبه شده است، تاثیر آنزیم نمود بیشتری پیدا می‌کند. البته این توضیح لازمست که در فرآیند پلت شدن، اگر آنزیم دارای پوشش ضد حرارت نباشد و قبل از حرارت دادن به جیره اضافه شود، موجب آسیب آن خواهد شد که برای رفع این مشکل باید بعد از پلت کردن خوراک، آنزیم را روی آن اسپری نمود. در جیره‌هایی که بشکل آردی تهیه می‌شوند، مشکلات استفاده از آنزیم چشمگیرتر است. جیره‌هایی که بشکل آردی معمولاً در مرغداری‌ها استفاده می‌شوند توسط میکسرهای عمودی تهیه می‌گردند. اما میکسرهای عمودی اجزاء خوراک را بخوبی میکسرهای افقی بصورت همگن مخلوط نمی‌کنند. زیرا اجزاء ریز آن مانند آنزیم و اسیدهای آمینه بخوبی مخلوط نشده و امکان دارد در قسمت پایینی میکسر محصور شوند. بعلاوه در هر دو نوع میکسر نسبت پیش مخلوط۱ به ظرفیت میکسر نیز باید رعایت گردد که این نسبت حداقل ۵ درصد می‌باشد یعنی برای میکسر با ظرفیت یک تن، ۵۰ کیلوگرم پیش مخلوط حاوی آنزیم باید تهیه شود و باید بطور متناوب برای مدت ۱۰ دقیقه به کل جیرهای که در حال میکس شدن است اضافه شود. سپس کل جیره برای مدت ۲۰-۱۵ دقیقه مخلوط شود تا بدین طریق جیره یکنواختی تهیه گردد.

نوع دانخوری
معمولاً در دانخوری‌های ریلی اجزاء بزرگتر خوراک در اوایل ریل و قسمت فوقانی آن قرار می‌گیرند. مرغ‌های بزرگتر هنگام هجوم به این قسمت در ابتدا دانه‌های درشت‌تر را مصرف نموده و قسمت‌های ریزتر خوراک که شامل افزودنی‌ها است توسط مرغ‌های ضعیف‌تر مصرف می‌شود. بنابراین ممکن است یک عدم یکنواختی رشد در گله بوجود آید که برای رفع این مشکل می‌توان دفعات حرکت ریل را بیشتر نمود و یا از دانخوری‌های سطلی اضافی بهره جست.

 

شرکت سپهر صنعت سهند ارائه کننده رنگدانه های قرمز و زرد صنعت تخم مرغ www.sahandindus.ir

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.